Artsin hakuvinkit STEAn syksyn 2023 avustushakuun

21.08.23

STEAn jatkoavustusten haku aukesi maanantaina 21.8. Nythän haetaan jatkoa yleissavustukselle tai kohdennetulle toiminta-avustukselle. Tässä muutamia perusvinkkejä hakemuksen laatimiseen:

  • Hakemuksen työstäminen kannattaa aina aloittaa tutustumalla päivitettyyn STEAn hakuoppaaseen: https://www.stea.fi/wp-content/uploads/2022/03/STEA-avustusopas-2024-www.pdf
  • Haettavan avustuksen taustalla oleva tarve on tärkeää myös päivittää. Miksi toimintaa tarvitaan? Mitä ongelmaa halutaan ratkaista/ennaltaehkäistä? Perustuuko se omaan selvitykseen tai muuhun tutkimukseen.
  • Tavoitteesta on tärkeä saada selville, mitä halutaan muuttaa osallistujien elämässä. Miten kohderyhmän elämä paranee? Tavoitteeseen ei siis kuvata, mitä on tarkoitus tehdä, vaan mitä hyvää toiminnasta seuraa.
  • Tarkista, että hakemuksen tekstit ja perustelut ovat kirjoitettu oikeiden otsikoiden ja valikoiden alle. Tämä helpottaa hakemuksen lukemista ja viestii hakijan oman toiminnan vaikutusketjun hahmottamisesta.
  • Löytyyhän hakemuksesta myös prosessimittarit eli kuinka paljon tavoitellaan mukaan kohderyhmää ja paljonko toimintaa on tarkoitus järjestää? Ne tulevat ”kohderyhmä” ja ”toiminta ja tuotokset” -kohtiin.
  • Kertovatko hakemukseen valitut tulokset varmasti toiminnan kautta tavoiteltavista muutoksista ja ovathan tulokset mahdollista saavuttaa suunnitellulla toiminnalla ja aikataulussa?
  • Tuloksia kirjatessa on hyvä miettiä myös, miten kerätään seurantatietoa – saadaanko sitä kerättyä kohderyhmältä suoraan vai tarvitaanko muita keinoja arvioinnin toteuttamiseen vai tulosten konkretisointia. Hakemukseen kannattaakin valita sellaisia tuloksia, jota pystyy vuoden aikana mittaamaan ja keräämään tietoa kohderyhmältä. Laajan tavoitteen konkretisointi tulokseen helpottaa arvioinnin tekemistä.
  • Tarkista, että mittarit-kohtaan ei ole jäänyt tiedonkeruutapoja (esim. kysely), vaan ne löytyvät hakemuksen lopusta kohdasta, miten kerätään seurantatietoa.
  • Muistathan lähettää hakemuksen ajoissa määräaikaan mennessä 2.10.2023 klo 16.15.

Artsin arvioinnin työkaluja ja arviointiopasta kannattaa myös hyödyntää toiminnan eri vaiheissa. https://www.artsi-opas.fi/

Onnea hakuun ja hakemuksen työstämiseen!