Artsi-toiminta on järjestöjen arvioinnin ja seurannan kehittämistä. Toiminnan rahoittaa STEA. Kaikki Artsi-toimintaan osallistuminen on maksutonta.
Pienille järjestöille suunnattu arvioinnin sparrausprosessi
- Artsi-prosessin aikana rakennetaan järjestön kanssa sen omia tarpeita palvelevat työkalut ja mallit arviointi- ja seurantatiedon keräämiseen ja hyödyntämiseen. Tavoitteena on, että arvioiva ajattelu ja toimintatavat jäävät osaksi järjestön toimintaa.
- Mukaan sparraukseen voi hakea kerran vuodessa maaliskuussa.
- Mukaan voi päästä järjestö, joka saa STEAn avustusta, ja jossa työskentelee korkeintaan 10 työntekijää.
Sparrausprosessin sisältö ja tavoitteet
Artsissa käydään läpi arvioinnin eri osa-alueita, kuten vaikutusketjua, tavoitteita, tuloksia ja mittareita. Lisäksi käsitellään tiedonkeruuta, tiedon analysointia ja sen hyödyntämistä sekä raportointia. Painopisteet voivat vaihdella järjestökohtaisesti. Artsi-prosessi tukee myös rahoittajan avustushakemuksien ja raportoinnin suhteen.
Käytännön toteutus
- Artsin asiantuntijoiden ja järjestön yhteiset tapaamiset joko verkossa ja/tai läsnä järjestön omissa tiloissa. Tapaamisia on keskimäärin 4/järjestö ja tapaamisten kesto n. 3h/kerta. Tarkempi aikataulu sovitaan järjestökohtaisesti.
- Järjestön itsenäistä työskentelyä tapaamisten välillä. Artsin asiantuntijat ovat järjestöjen tukena kommentoiden ja sparraten tapaamisten välillä esim. kyselylomakkeiden tai hakemuksen laadintaa
- Kolme yhteistä arviointiin liittyvää verkkotilaisuutta mukana olevien järjestöjen kesken
Aikataulu
Prosessin voi käydä läpi järjestölle sopivan pituisena; lyhyimmillään noin 3 kuukaudessa, ja enintään vuoden mittaisena prosessina. Prosessin sisällöt ovat kestosta riippumatta samanlaiset.
Toiminnan voi aloittaa touko-syyskuussa. Prosessin aloitus ja tarkempi aikataulu sovitaan järjestökohtaisesti.
Artsissa mukana olleet järjestöt
Arviointitietoa kaikille järjestöille
Artsi-opas.fi on verkko-opas arvioinnin suunnittelun, tiedon keräämisen ja käsittelyn tueksi. Opas sisältää tietoa, vinkkejä ja käytännön työkaluja.
Uutiskirje sisältää ajankohtaisia asioita järjestöjen arvioinnista neljä kertaa vuodessa
Facebook-ryhmässä voit seurata ajankohtaisia asioita ja keskustelua järjestöarvioinnista
Avoimet arvioinnin vertaistapaamiset
Vertaistapaamiset ovat avoimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan ja jakamaan omia ajatuksiaan arvioinnista muiden järjestötoimijoiden kanssa.
Tavoitteena on yhdessä keskustellen jakaa kokemuksia ja ratkaisuja järjestöjen arviointikysymyksiin. Tule mukaan matalalla kynnyksellä ja avoimin mielin!
Ilmoitamme kevään 2025 tapaamisista joulukuun aikana